aneb Slon (nejen) na cestách


Kapitola 23: Kol Vietnamu na kole

15.11.2012 11:49

Mili pratele nenarocne a brakove literatury. V par vetach shrnu, co se udalo me malickosti, a nadhodim par postrehu pruvodce, ktery v tropech 24 hodin denne plni svym oveckam, co jim na ocich vidi. P.S.: Baro, to video s ovcema a zoofilnim cyklistou sem do komentaru nedavej.

Prilet klientu do Saigonu mne lehce zaskocil. Vecer jsem pro jistotu na webu zkontroloval udaje. K memu prekvapeni klienti meli dorazit rano a ne odpoledne a meli jsme spat v jinem hotelu nez minule. No snad na zbytek tritydenniho tumlovani budu pripravenejsi.

Ranni spurt na letiste houstnoucim provozem slavil sve ovoce - zpotil jsem se jak prase a vyslechl hlaseni o dvouhodinovem zpozdeni. Cas jsem si kratil konverzaci s vietnamskym pobudou, ktery mne premlouval ke spolecne navsteve toalet za ucelem pachani nemravnosti. Jen ohlaseni letu VN120 uchranilo mou cest.

Radostne shledani se zakazniky a vietnamskym pruvodcem na letisti se neslo za ovaci a otazek, jak vyresime skutecnost, ze vahovy limit na cestu zpet do Prahy je o 10 kg nizsi nez na cestu sem. Zkratka ukol hodny pruvodce meho formatu - prozatim odkladam do skatulky "vyridit pozdeji" nebo "zapomenout".

Abych nenudil, zminim zasadni poznatky:

  • V NP Cat Tien sice vybili posledniho nosorozce, zato pijavicim se tu dari - maloco urychli pesi presun dzungli tak jako pijavice.
  • Nastrikanim repelentu na cyklogate vznika zajimava plasticka batika, ktera se po nekolika pranich zmeni v odvazne krajkove pradlo.
  • Tocene pivo za 3.5 Kc by mohli zacit dovazet i k nam - pritom Vietnamci ho nepiji, protoze je moc levne, a tak radsi pijou plechovky.
  • Nejcasteji sochou je Buddha, na druhem miste je Mickeymouse, na tretim Ho Chi Min.
  • V jezerech v NP Yok Don se nema plavat, protoze jezero je hluboke. Sprava NP doporucuje projizdku na laminatovych labutich.
  • Neodpovidejte na volani deti HELLOU - po tydnu pokrikovani prestanete a zacnete je nenavidet a pak i sebe za to, ze jste je neignorovali jiz zpocatku.
  • Nechcete-li si snizit sebevedomi o vlastni krase, nenechte se portretovat. A pokud ano, nenabizejte portret kolemcumicim - vyhnete se trapne situaci, kdy obraz nebude nikdo chtit.
  • Jizda v pisku omrzi po prvnim drzkopadu (kvantifikovano a nasobeno koeficientem sikovnosti se jedna asi o 2 m).
  • Je naivni doufat, ze oprava dvoupruhove silnice Dalat - Phan Rang skonci pred uverejnenim zapisu Dobre rano, Vietname XXIV.
  • Budovatelska hlaseni v 5 rano dokazou nasrat, jakkoliv jsou optimisticka.
  • Optimismus nechybi ani rozestavenemu 20ti podlaznimu hotelu Grand na plazi. Vedlejsi resort, kde jsme spali, zel prazdnotou (krom krys na stropnich tramech me restaurace).
  • Nechte se adoptovat - rodinka z minula se vyjadrila, ze jsem jim moc chybel. Ale mozna jen pruvodce Long prelozil vyraz "Co mame delat, aby nam sem nejezdil?" ponekud zdvorileji.
  • Longovi neni radno verit ani kilometraz. Pokud tusi, ze by lide nejeli, automaticky slibuje polovicni porci kilometru.
  • I Jezis chodi na obed - soude dle navstevni doby jeho sochy ve Vung Tau.
  • Neposilejte pryc auto v domeni, ze do Saigonu dojedete lodi. Lod nemusi kvuli pocasi plout (asi aby nechytla upal) a vy budete v pr... a to i s klienty.

Tri tydny uplynuly jako voda. Mne jeste cekaji dva dny s klienty, dva dny solo a pak mizim na Zeland (https://vucko.ontheroad.to/nz-2012/). Na zaver ocekavejte posledni prispevek me asijske odyseji (jak se to k*rva pise?) - Nad dopisy divaku.


--
Komár
Kuzmič, hlava otevřená


—————

Zpět


Diskuse: Kol Vietnamu na kole

Datum: 16.11.2012

Vložil: Mikul

Titulek: Portret..

Komare netrap zvedavce a ukaz nam svuj portret... Nebo jsi jej nakonec strelil do muzea kuriozit?

—————

Datum: 16.11.2012

Vložil: Komar

Titulek: Re: Portret..

Portret je papirovy a zatim nemam jak ho sem hodit. Bude soucasti clanku Nad dopisy divaku.

—————

Datum: 16.11.2012

Vložil: Š.

Titulek: Nebudu riskovat...

...že by to sem snad Bára nehodila:
https://www.youtube.com/watch?v=HNMq8XS4LhE

—————